Від того, як збиті білки залежить кінцевий результат випічки. Якщо випічка не вдалася, бісквіти впали, вийшли «забитими», оладки тонкими, тісто на меренги рідке, швидше за все, у вас не вийшло правильно збити білки. Білки потрібно збивати в дуже міцну піну. Коли піна запікається, вона передає виробу свій повітряний скелет, тобто робить виріб пишним і м'яким.
Щоб отримати білосніжну блискучу білкову піну, суворо дотримуйтесь наступних правил:
○ Посуд для збивання не повинна бути алюмінієвої або пластиковою. Пластик має властивість накопичувати в собі невидимі жири, а в алюмінієвому посуді білки можуть посіріти. Посуд повинні бути круглої форми, щоб віночки легко діставали.
○ Збити яйця в тугу піну вийде тільки з допомогою міксера. У міксера є всі насадки типу «віночок», у блендера ж насадки ножі. До потрібного стану збити білки з допомогою блендера не вийде.
○ Стежте, щоб яйця не потрапив жир, вода, або частинки жовтка.
○ Починайте збивати яйця на першій швидкості, поступово збільшуючи.
○ Не скорочуйте час збивання, щоб збити білки в хорошу піну, вам буде потрібно не менше 5-7 хвилин.
○ додавайте Цукор на етапі, коли самі білки вже збиті в хорошу піну. Якщо додати цукор відразу, білки залишаться рідкими.
○ Цукор додавати дуже тонкою цівкою.
○ Цукор можна замінити цукровою пудрою, тоді збивати доведеться менше.
○ Найкраще збиваються охолоджені білки.
○ В білки можна додати щіпку солі або лимонної кислоти на кінчику ножа.
○ Крім оборотів віночка, додайте кругові рухи самого міксера. У сучасних кухонних комбайнів така функція передбачена, ну а якщо ні — доведеться попрацювати рукою, намагайтеся захопити всю масу білка до самого дна.
○ Ті, хто використовують кухонний комбайн, можуть перетримати білки і вони вийдуть надмірно збитими. Білки стануть сухими і зернистими. Щоб виправити ситуацію, доведеться додавати нові білки і збивати до потрібного стану.
Вдалих десертів!