Торт «Акилежна» - готуємо з покроковими фото

Цікаві рецепти


Випічка
Десерти

Рецепт цього торта викликав в Мережі величезний резонанс. Вперше на одному з жіночих форумів його опублікувала кулінар р. з Мукачево (Україна) Ліка Торжевская. Жінка запропонувала свою інтерпретацію легендарного торти «Київський» без сквашування білків і какао в кремі. Іншим форумчанкам настільки сподобалися і набір інгредієнтів, і спрощений процес приготування, і результат, що десерт швидко став іменним — «Акилежна» — саме такий нікнейм у Лики на форумі.


Редакція «Зі Смаком» також випробувала цей рецепт. Поспішаємо запевнити: торт незрівнянний! Повітряне безе, хрусткі коржі, ніжний, нітрохи не нудотний крем — гармонія в чистому вигляді.

Кількість інгредієнтів вказана з розрахунку на прямокутну форму 25 х 30 сантиметрів. Продуктів вистачить і на велику форму, просто торт вийде трохи нижче. Щоб приготування десерту не зайняло весь день напередодні події, до якого його приурочили, радимо почати випікати його заздалегідь. Спочатку висушіть безе (після зберігайте його в пакет, щоб не набрало вологи), на наступний день випікати коржі, потім приготуйте крем і зберіть виріб.


Інгредієнти


Цукор
580 г

Приготування

  • 1Приготовьте безе. Чашу міксера витріть насухо і вилийте в неї 8 білків. Збивайте спочатку на низькій швидкості, по мірі підняття маси збільшуйте швидкість. Відміряйте 180 г цукру і порціями підсипте до білків, не перестаючи збивати на максимальній швидкості. На весь процес збивання має піти приблизно 10-12 хвилин.
  • 2Орехи подрібніть у велику крихту, змішайте з 2 ст. л. крохмалю. Силіконової лопаткою акуратно з'єднайте білки з горіхами. Важливо: додайте білки до горіхів, а не навпаки.
  • 3Противень застеліть пергаментом, викладіть на нього білкову масу, розрівняйте. Сушіть в розігрітій до 80-100 градусів духовці протягом 2-2,5 годин. Готовність перевірити зубочисткою, добре просушене безе легко відстає від паперу.
  • 4Приготовьте пісочні коржі. 180 г охолодженого вершкового масла розітріть з 550 г борошна і розпушувачем. В окремому посуді розітріть з цукром і горілкою 3 жовтка. З'єднати обидві маси, додайте сметану, замісіть тісто.
  • 5Разделите тісто навпіл. Кожну з частин розкачайте в пласт за розміром дека. Зручно розгортати відразу на пергаменті, а потім з ним же обережно переносити на деко. Випікайте при 200 градусах 7-10 хвилин. Спечені шкіри максимально обережно перекладіть на піднос. Вироби виходять крихкими, так що рівняти їх потрібно, поки теплі.
  • 6Приготовьте заварний крем. Доведіть до кипіння 600 мл молока. В окремому посуді збийте 5 жовтків з 1 ст. л. цукру. Додайте 100 г борошна, 2 ст. л. крохмалю, влийте 300 мл молока, перемішайте. Жовткову суміш влийте гаряче молоко. Знову доведіть до кипіння, варіть 1-2 хвилини до загустіння. У гарячий крем додайте білий шоколад, перемішайте.
  • 7Отдельно збийте 300 г м'якого вершкового масла з рештою звичайним і ванільним цукром. Введіть масляну суміш в повністю остиглий заварний крем, збийте на високій швидкості. Крем повинен добре тримати форму та бути досить щільним.
  • 8Соберите торт. Пісочний корж змастіть кремом, накрийте шаром безе, знову змастіть кремом, накрийте другим коржем. Торці і верх торта змастіть тонким шаром крему, прикрасьте пісочної крихтою і мигдалевими пелюстками.

  • Порада від редакції: за 30 хвилин до подачі вийміть торт з холодильника і наріжте порційними шматочками. Десерт відстоїться при кімнатній температурі і стане ще ніжніше. Готуйте із задоволенням та діліться рецептами з друзями!

    Рекомендуємо кулінарні рецепти:
    Додати коментар
    Ваше ім'я:  

    Напишіть слово "кухня" без кавичок