Агар-агар: користь і шкода - готуємо з покроковими фото

Цікаві рецепти
14 липня 2015 р. 1247



Фото: nevsedoma.com.ua


Агар–агар добывют з червоних водоростей Gelidium amansii, яка зустрічається за Тихоокеанським узбережжя Азії, а також на узбережжі Індійського океану. Водорості після обробки перетворюють у порошок, який є природним загусником. Сьогодні виробників агару достатньо і в Європі, при чому від туди він потрапляє до нас очищеним, без запаху, а от Китайський агар може мати виражений запах і смак, який потім відіб'ється на стравах.

Крім кулінарії, агар-агар використовується в медицині, як потужний протизапальний засіб, що застосовується при лікуванні онко хвороб. У складі даного продукту містяться мінеральні солі, агаропектин, галактоза пентоза, полісахариди, агароза і кислоти (глюкороновая і піровиноградна). Людський організм неспроможний засвоювати даний продукт, а значить його калорійність дорівнює нулю.

Дії агар-агару

  • Знижує рівень холестерину в крові.
  • Нормалізує рівень глюкози в крові.
  • Обволікає шлунок і усуває підвищену кислотність шлункового соку.
  • Потрапляючи в кишечник, розбухає, стимулює перистальтику, чинить м'яку проносну дію, при цьому не викликає звикання і не вимиває мінеральні речовини з організму.
  • Виводить шлаки і токсичні речовини, в тому числі солі важких металів.
  • Насичує організм макро - і мікроелементами, а також фолатами.
  • Використання в кулінарії

    Агар-агар використовують для приготування різних джемів, мармеладу, суфле, зефіру, конфітюрів, пастили, а також використовується в якості начинки для цукерок, входить до складу желе, морозива, цукерок «пташине молоко». Крім цього, цей продукт додають при виготовленні рибних, м'ясних, овочевих і фруктових консервів, хлібобулочних виробів, майонезу, пива, згущеного молока, жувальної гумки, а іноді навіть для освітлення напоїв.

    Як звертатися?

    Агар-агар слід розчиняють в різних рідинах: воді, бульйонах або фруктових соках. Після повного розчинення рекомендується довести суміш до кипіння, постійно помішуючи. Необхідну кількість агар-агару кладуть у страву, після чого необхідно його добре остудити при кімнатній температурі кілька годин. Агар — оборотний агент тобто, якщо ваше желе або мармелад раптом застигли не до кінця, його завжди можна прогріти, додати ще трохи агару (або складових частин страви) і знову охолодити.

    Кому дозволяється вживати агар-агар?

    Агар-агар нетоксичний, його можна використовувати дітям солодощі. Літнім людям стане також корисним, він сприяє якісній роботі перистальтики, але діє ніжніше проносних засобів, не подразнює стінки кишечника, як більш груба злакова клітковина і висівки. Також підходить діабетикам і людям, які дотримуються дієти, він збільшується в шлунку і вбиває апетит, зберігає почуття ситості надовго через вміст клітковини.

    Побічні ефекти

    Як і все в цьому світі, агар-агар, при зловживанні може мати побічні ефекти. У разі зловживання може наступити сильна та тривала діарея, а також існує ризик порушення бактеріального співвідношення в кишечнику — а це може стати причиною виникнення різних інфекцій. Знайте міру!


    Рекомендуємо кулінарні рецепти:
    Додати коментар
    Ваше ім'я:  

    Напишіть слово "кухня" без кавичок