Смачні вареники. Покроковий рецепт приготування тіста - готуємо з покроковими фото

Цікаві рецепти

5 листопада 2015 р. 285




Вареники - це старовинне традиційна страва української кухні. Вареники виготовляються з прісного тіста у формі півмісяця, з різними начинками всередині. Начинки для вареників можуть бути самими різними: картопля, тушкована або квашена капуста, вишні, полуниця, сир, мак, малина, сливи, чорниці, квасоля, бринза, шпинат, цибуля, ревінь, в деяких регіонах зустрічалися такі незвичайні начинки, як: горох з калиною, печінка з гречкою, солодка квасоля. Готують вареники найчастіше з пшеничного борошна, а також використовують житнє, гречану або ячмінну муку.

На 500 гр. тіста знадобиться:


Інгредієнти

  • Борошно — 350 -370 гр.
  • Яйце — 1 шт.
  • Молоко — 150 мл
  • Сіль — щіпка
  • Цукор — щіпка
  • Рослинне масло

  • Процес приготування

    Начинку для вареників приготувати легко, це залежить від вашого смаку і фантазії, велику роль у приготуванні вареників грає тісто. Але є кілька правил для приготування начинки. Перше - вона не повинна бути гарячою, вона повинна бути кімнатної температури. Тому за начинку беріться в першу чергу. Друге - начинка не повинна бути рідкою, намагайтеся видалити всю можливу вологу, інакше, при ліпленні вареників, складно буде скріпити краю, якщо буде занадто багато вологи.

    Якщо тісто готувати на молоці, вареники вийдуть білосніжні і більше повітряні. Молоко потрібно трохи підігріти, приблизно до 37°C, тоді борошно швидше віддасть клейковину і тісто вийде краще. Борошно для вареників необхідно вибирати з високим вмістом клейковини. Чим більше клейковини в борошні - тим вище її пекарські властивості. Найбільше клейковини (30%) у борошні першого сорту.

    Заміс тіста:

    Яйце збити, з'єднати з теплим молоком. Борошно просеть двічі, таким чином, ми збагатимо її киснем. У борошно додати сіль і цукор. Цукор нам потрібен для прискорення процесу бродіння. Борошно невеликими частинами вводити в рідкі інгредієнти, постійно помішуючи тісто. Коли тісто схопиться одним комком - продовжити заміс на столі. Головне, не "забити" тісто борошном, інакше з такого тесту неможливо буде сформувати вареники, а самі вареники після варіння вийдуть твердими і гумовими. Тісто має бути еластичним і ніжним. Якщо продавити на тісто пальцем ямка має вирівнюватися. Тісто треба накрити чистим рушником і залишити при кімнатній температурі на 20 хвилин, нехай борошно ще більше вбере рідину і віддасть нам клітковину.

    Формування вареників:

    З тіста розкачати ковбаску діаметром 2,5 див, порізати на маленькі шматочки. З кожного кружечка сформувати кульку, приплюснути його, і руками формувати злегка овальний пласт. Овальну форму буде простіше скріпити, поклавши начинку по центру, вареник тоді виходить красивою круглої форми. Якщо тісто зовсім не склеюється - потрібно змастити один край водою, зовсім злегка. А якщо не клеїться через зайву вологу від начинки - навпаки, занурити пальці в борошно і гарненько скріпити краю, борошно вбере зайву рідину. Співвідношення начинки і тесту повинно бути 1:1, одна чайна ложечка начинки на одинк кружечок.




    Коли вареники готові, їх залишилося тільки відварити.

    Воду довести до кипіння, посолити, додати трохи рослинного мала, щоб вареники не склеїлися. Води в каструлі має бути в три рази більше, ніж вариться вареників за один підхід. Розмір каструлі повинен дозволити вареників лягти в один ряд не торкаючись один одного. Вареники варити 5-6 хвилин. Характерною ознакою готовності буде момент, коли спливуть на поверхню, і втопити назад буде неможливо. Діставати вареники шумівкою, дати стекти зайвої рідини, можна злегка підсушити на сковороді.

    Приправити вареники можна різними варіантами, в залежності від начинки. Це може бути сметана, рослинна або вершкове масло, смажену цибулю, шкварки, зелень, солодкі або часникові соуси.


    Рекомендуємо кулінарні рецепти:
    Додати коментар
    Ваше ім'я:  

    Напишіть слово "смаколики" без кавичок