Лимонний смак в десерті додає йому якусь додаткову вишуканість. Як ніби, таке блюдо зовсім легке і не калорійне. Будь то випічка, сирний десерт, пудинг, морозиво, торт або тістечко макаронс. Навіть за радянським лимонним тістечком іноді сумуєш з-за того ж смаку. Звичайно, цей підбадьорливий ефект надає цитрус. Тому ідея облимоннить зефір прийшла швидко.
У нас на сайті багато рецептів зефіру з трьох причин — прості інгредієнти, низька собівартість, корисна солодкість.
Отже, незвичайний і освіжаючий лимонний зефір.
Основа такого зефіру — яблучне пюре. Ми лише трохи додали лимонного соку і цедру для ароматизації. Як готувати яблучне пюре для зефіру, ми вже писали раніше.
Яблучне пюре з'єднати з цукром і проварити кілька хвилин після кипіння, до повного розчинення цукру. Пюре перекласти в чисту суху посуд, де будемо збивати пюре. Яблучне пюре охолодити.
Лимон помити і обдати окропом, висушити і зняти цедру. Для приготування лимонного зефіру, нам знадобиться цедра з половини великого лимона, це приблизно 1 ч. л. з гіркою.
Коли пюре охолоне, воно погустеет, буде схоже на желе. До охолодженого пюре додати яєчний білок і збивати на великих обертах до білої щільної маси. Процес збивання може зайняти 5-7 хвилин, в залежності від потужності міксера.
Якщо густа щільна маса не вийшла, значить була допущена помилка, зефір буде погано тримати форму.
У сотейник налити воду, лимонний сік, додати агар-агар і лимонну цедру.
Після того, як сироп закипить, активно заважати дерев'яною лопаткою, торкаючись дна. Сироп підніметься і буде сильно пінитися, так що врахуйте це при виборі посуду.
Варити сироп 4-6 хвилин після закипання. Коли сироп перестане пінитися, залишаться тільки великі густі бульбашки, колір сиропу буде жовтого кольору, а з дерев'яної ложки сироп буде спадати густий ниткою, значить сироп готовий.
Збите яблучне пюре можна відставити, поки вариться сироп, але коли сироп готовий -знову відновити збивати, одночасно вливаючи киплячий сироп невеликий цівкою.
Коли сироп вліт, продовжувати збивати ще 5 хвилин, щоб маса охолола і загусла.
Зефірну масу перекласти в кондитерський мішок.
Відсадити зефір на пергамент.
Дати зефіру підсохнути при кімнатній температурі 10-12 годин.
Склеїти половинки. Обваляти цукровою пудрою і зефір готовий.
Зовсім свіжий зефір м'який і ніжний, з часом набирає свою щільність і покривається легкої скоринкою.
Детальний рецепт зефіру, з поясненням всіх процесів і важливих моментів, можна знайти тут.