Салати з топінамбура

Салати

00

Що таке топінамбур? Перший раз, почувши це слово, на розум може прийти що завгодно. Але насправді це всього лише рослина з їстівними хрусткими бульбами. Топінамбур ще називають земляна груша, перебрався до нас з Північної Америки. У складі топінамбура виявлений інулін, який дуже корисний для профілактики і лікування такого «популярного» сьогодні захворювання, як цукровий діабет. Топінамбур легко і невимушено стабілізує рівень цукру в крові. У великій кількості цей витіюватий коренеплід поїдають в Японії. Салат з топінамбура - звичайна страва на столі кожного жителя країни Висхідного Сонця.


Речовина, що отримується з коренів рослини, входить до складу багатьох японських продуктів. Медичні дослідники вважають, що саме такий підхід до харчування є одним із важливих чинників низької смертності серед японців від новоутворень (наприклад, від раку товстої кишки). Ось так невибагливий топінамбур сприяє підтримці здоров'я і збільшення тривалості людського життя.




Зміст:



  • Як вибрати смачний топінамбур

  • З чим їдять топінамбур

  • Чим корисна земляна груша

  • Рецепти салату з топінамбура

    • Салат з топінамбура з морквою (класичний рецепт)

    • Салат з топінамбура. Рецепт по Малахову

    • Салат з топінамбура та кукурудзи

    • Рецепт салату з топінамбура з фетою

    • Теплий салат з креветок і топінамбура

    • Солодкий салат з гарбуза і топінамбура

    • Салат з тофу і маринованого топінамбура

    • Салат з топінамбура з капустою

    • Відео-рецепт салату з топінамбура





Як вибрати смачний топінамбур


Якщо ви не є дачником і не вирощуєте топінамбур самостійно, то знайти цей дивовижний ще для деяких овоч буде складно. В основному його садять на присадибних ділянках, тому шукати корінці-завитки слід на фермерських ринках.


Купуючи у бабусі-городниці топінамбур, зверніть увагу на щільність бульб: вони не повинні бути млявими і подпорченными. Колір бежевий, досить світлий, форму коренеплід має химерну, чимось схожу на імбир.


Чистити для салату з топінамбура корінці слід ретельно, хоча це і складно. Найкраще замочити необхідну кількість овочів в прохолодній воді на 10-15 хвилин. Потім гарненько промити проточною водою щіткою. До речі, стара зубна щітка - відмінний спосіб залізти в найпотаємніші куточки земляної груші.



З чим їдять топінамбур


Салати з топінамбура виключно дієтичне блюдо і більше підходить для розвантажувального харчування, ніж для святкового столу. Втім, похрумтіти соковитими корінцями буває дуже приємно. Особливо, якщо зробити овочеві шпажки: кубики топінамбура наколоти на зубочистки упереміш з шматочками моркви, оливок, огірків і сиру фета. Якщо ви захоплюєтеся сироїдінням, то кращого страви для вечірки любителів здорової їжі не знайти.


Чим корисна земляна груша


У топінамбурі підвищений вміст різних мікроелементів і корисних вітамінів. Наприклад, він містить набагато більше заліза, ніж буряк, ріпа або моркву. Міститься в ньому мінерал кремній благотворно впливає на наші суглоби, адже в 50 грамах коренеплоду міститься денна норма кремнію.


Крім цього, бульби невибагливої рослини багаті антиоксидантами і допомагають знизити «поганий» холестерин, а ще вивести з організму такі шкідливості, як солі важких металів і токсини. Саме тому жителям мегаполісів і забруднених міст слід частіше і побільше вживати салати з топінамбура.


Рецепти салату з топінамбура


Салат з топінамбура з морквою (класичний рецепт)


Овощной салат из топинамбура рецепт с фото


Овочевий салат з топінамбура - покроковий рецепт з фото


Для приготування смачного і корисного салату з хрусткого коренеплоду нам буде потрібно: 300-400 грам топінамбура, середню моркву (бажано солодку і соковиту), болгарський червоний перець, два свіжих огірка, дві стиглих помідори, 3-4 столові ложки оливкової олії, пучок кервелю (кучерява петрушка), сіль і мелений перець за бажання.


Приготування:


Замочити на невелику кількість часу коріння топінамбура в холодній воді і після ретельно промити щіткою. Потім маленьким ножиком акуратно зняти шкірку і порізати на невеликі шматочки. Укласти готовий продукт в салатник і відразу залити олією, щоб уникнути потемніння на зрізах.


Промити помідори, болгарський перець і огірки, прибрати зайву рідину паперовою серветкою. Помідори порізати невеликими шматочками, огірки (можна зняти шкірку, якщо вона гірка або груба) нашаткувати пластиками, болгарський перець очистити від насіння і порубати тонкими смужками. Всі компоненти перемістити до топінамбура в салатник.


Промиту і почищену моркву перетерти на крупній тертці і викласти у майже готовий салат. Порубати промитий і обсушенный кервель і всипати зелень. Потім можна додати трохи перцю і солі. Все перемішати і можна подавати до столу. Приємного апетиту!


Салат з топінамбура. Рецепт по Малахову


Салат из топинамбура и дайкона


Салат з топінамбура і дайкона - покроковий рецепт з фото


Знадобиться: коренеплоди топінамбура - 250-300 гр., кукурудзяна або гірчична олія - 2-3 ст. л., морква сира - 1 шт., редька сорти дайкон - 1 шт., сушена морська капуста -1 ч. л.


Приготування: промитий і ретельно почищений топінамбур порізати на маленькі шматки або потерти на крупній тертці і викласти в глибоку миску і побризкати маслом. До нього потім додати терту і заздалегідь почищену моркву і дайкон, краще терти також на крупній тертці. Додати масло, що залишилося і морську капусту. Все змішати.


Салат з топінамбура та кукурудзи


Салат из топинамбура и кукурузы


Салат з топінамбура і кукурудзи - покроковий рецепт з фото


Знадобиться: коренеплоди топінамбура - 250-300 гр., невелика банка консервованої кукурудзи, соус з майонезу і 1 ст. л., лимонного соку, помідори чері - 10-14 шт., зелена квасоля - 1 стакан.


Приготування: промитий і ретельно почищений топінамбур порізати на маленькі шматки або потерти на крупній тертці і перекласти компонент в салатник, додати майонез з лимоном. Розкрити банку з кукурудзою і як слід злити зайвий розсіл, а потім висипати в миску. Стручки квасолі бланшувати до м'якості, відкинути на сито і викласти до решти інгредієнтів. Промиті черрі можна порізати на половинки або навіть четвертинки і додати в салат. Все перемішати, при бажанні досолити.


Рецепт салату з топінамбура з фетою


Знадобиться: коренеплоди топінамбура - 250-300 гр., сир фета - 120-150 гр., майонез (краще домашній) - 2-3 ст. л., оливки чорні без кісточок - маленька банку, болгарський перчик зеленого або жовтого кольору - 2 шт., зубчик часнику, зелена петрушка і кріп за смаком.


Приготування: промитий і ретельно почищений топінамбур порізати на маленькі шматки. Потім викласти його в глибоку миску і змішати з майонезом. Видавити часник і всипати порубану і промиту зелень. Фету або покришити руками або нарізати кубиками, з оливок злити розсіл і все покласти в салатник. Промитий і почищений перець нашаткувати скибочками і додати до решти інгредієнтів.


Теплий салат з креветок і топінамбура


Знадобиться: креветки, які ви більше віддаєте перевагу (звичайні або королівські) - 500 гр., коренеплоди топінамбура - 250-300 гр., майонез - 3-4 ст., часник - 2 зубці, болгарський червоний перець - 1 шт., цукіні - 1 шт. масло рослинне для смаження і трохи борошна або панірувальними суміші.


Приготування: промитий і ретельно почищений топінамбур порізати на кругляш, обваляти в борошні і обсмажити на як слід розігрітій олії до появи золотистого кольору. Перекласти готовий коренеплід на блюдо і поставити на марміт або каструлю з гарячою водою для запобігання охолодження. Креветки почистити, потім їх слід злегка відварити і також обсмажити в олії. Прибрати в марміт до топінамбура. Очищені цукіні і болгарський перець порізати середніми або навіть великими шматками і швидко довести до напівм'якого стану на розпеченому маслі. Всі інгредієнти змішати, додати майонез і роздавлений часник. Можна подавати до столу.


Солодкий салат з гарбуза і топінамбура


Знадобиться: гарбуз солодка і соковита - 180-200 гр., коренеплоди топінамбура - 250-300 гр., яблуко кислого сорту - 1-2 шт., волоські горіхи - склянки, масло гарбузове або кунжутне - 2-3 ст. л., насіння кунжуту і соняшнику, мед - 1 ст. л.


Приготування: промитий і ретельно почищений топінамбур порізати на маленькі шматочки, викласти в керамічну миску і полити олією. Гарбуз зі зрізаною шкіркою потерти на середній тертці і відправити в миску. Яблуко пошинкувати на шматочки і додати в салатник. Злегка обсмажити насіння соняшнику, кунжуту і волоські горіхи, змішати їх з медом, дати суміші охолонути і заправити салат.


Салат з тофу і маринованого топінамбура


Знадобиться: соєвий сир тофу - 160-180 гр., коренеплоди топінамбура - 250-300 гр., морква по-корейськи - 100 гр., суміш з оцту яблучного і соєвого соусу в пропорції 1:1 - 6-7 ст. л., майонез 1-2 ст. л.


Приготування: промитий і ретельно почищений топінамбур пошинкувати на тертці для корейської моркви і залити маринадом. Залишити в холодильнику на 1-2 години. Потім зайвий маринад злити і викласти готовий коренеплід в миску. Порізати сир тофу кубиками і разом з корейською морквою додати в салатник. Змішати всі компоненти з майонезом і дати салату з топінамбура постояти для насичення смаком.


Салат з топінамбура з капустою


Салат из топинамбура с капустой рецепт с фото


Салат з топінамбура з капустою - покроковий рецепт з фото


Знадобиться: коренеплоди топінамбура - 500 гр., капуста білокачанна - 500 гр., пара яблук, пару ложок соку лимона, зелень петрушки, зелена цибуля, сіль і будь-яке рослинне масло для заправки.


Приготування: промитий і очищений топінамбур натерти і відразу збризнути соком лимона, яблука порізати соломкою і також збризнути лимоном, нашаткувати дрібно капусту, пом'яти її і додавши січену зелень перемішавши все посолити і заправити олією.


Відео-рецепт салату з топінамбура



Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  

Напишіть слово "смакота" без кавичок