Не дарма оспівував А.С. Пушкін красу багряної осені. Особливо перейнятися поетичними рядками можна в осінньому лісі. Саме за цим я і люблю вирушати до лісу наприкінці вересня-початку жовтня. Крім дивної краси дерев, покритих різнобарвним листям і прозорого дзвінкого повітря, радує нас осінній ліс і своїми багатствами - грибами. Тихе полювання цього року тішить нас своїми трофеями: жоден грибник не вернулись з пустою коші. Ось і мені вдалося наповнити відерце опеньками: значить, будинки буде робота.
Сьогодні відкрию свій рецепт - мариновані опеньки. Всі рідні та близькі кажуть, що дуже смачно-)" / /> ...
Лісові опеньки перебирати неважко: їх всього лише потрібно очистити від бруду і сміття, а потім ретельно промити під проточною водою. Зустрічаються і червиві опеньки, але це буває рідко і цього року їх зовсім не багато.
Вимиті гриби кладемо в каструлю, заливаємо водою, трохи підсолюємо і варимо на маленькому вогні. Після закипання воду можна поміняти, а можна лише зняти піну, це за вашим бажанням. Зустрічаються різні рекомендації щодо того, скільки часу потрібно варити опеньки. Я в цьому відношенні волію проявити обережність і варю гриби довго - близько півтори години. Ретельно промиваю їх холодною водою і закладаю в емальовану каструлю. Заливаю маринадом і кип'ячу банку ще хвилин 5-7.
Маринад для опеньків готую так: на один літр води беру 1-2 столових ложки цукру, солі за смаком, 4-5 столових ложок оцту, лавровий листок, 3-4 гвоздички, 3-4 штучки запашного перцю. Пробую маринад на смак і при необхідності додаю цукор, сіль або оцет. Тут у кожного свій смак, його ви повинні визначити самі. Можете спробувати в точності мій маринад, може сподобатися?
Все готово. Грибочки, щойно з вогню, чиста стерилізована баночка, кришка і маринад для грибів ...
Наповнюю стерильні банки грибами до «плічок» банки, заливаю приготовленим маринадом, накриваю стерильними кришками.
Стерилізую на водяній бані літрові банки хвилин 15, півлітрові - хвилин 10. Потім банки виймаю з каструлі і, поки вони гарячі, закручую кришки. Потім баночки з маринованими опеньками ставлю в холодне місце. Зберігаю до зими в прохолодному і темному місці.
Ну, чекаємо-с зими?