Брауні - один з тих десертів, який сподобається навіть тим, хто заперечує свою любов до солодкого. Його характерними і унікальними особливостями є мінімальний вміст борошна (у це важко повірити, але на цілий кекс йде всього одна столова ложка муки!) і властивість розкривати багатство смаку не відразу після випічки, а на наступний день, злегка підсохлому вигляді.
Існують дві «школи» приготування брауні, і прихильники обох ведуть нескінченні баталії щодо кількості того чи іншого інгредієнта і консистенції готового продукту. За однією рецептурою м'якоть кексу зберігає тягнеться, карамельну структуру, і це ріднить його з французьким десертом Moelleux au chocolat (ніжне шоколадне суфле). За іншим рецептом - і саме його вважають класикою американської кулінарії, кекс виходить однорідно пористим і крихким. І ось, що потрібно для його приготування:
150 г гіркого шоколаду (не менше 75% какао)
130г розм'якшеного вершкового масла
150г цукру
2 невеликих яйця (С1) 1 жовток
1 ст. ложка борошна
1 ст. ложка порошку какао
1/3 ч. л. розпушувача
Сіль на кінчику ножа
Жменю горішків (за бажанням - волоські, фундук смажений, кешью або їх суміш)
120 грамів шоколаду (1 плитка 1 ряд від іншої плитки) розтопити на водяній бані. Решті шоколад покришити на дрібні шматочки.
Духовку нагріти до 180*С, вистелити харчовою пергаментом квадратну або кільцеву форму.
Цукор перетерти з маслом до однорідної пишної маси, вбити яйця і ще раз перемішати.
Влити розтоплений шоколад - і знову перемішати. Додати борошно, розпушувач, сіль і какао-порошок і розмішати до однорідності.
В останню чергу додати горіхи та шматочки шоколаду. Вилити у форму і поставити в духовку на півгодини.
Готовий кекс поставити в ємність з крижаною водою, щоб його нижня частина легко відійшла від пергаменту. Кекс дуже крихкий, особливо його верхня частина, тому розрізати кекс на шматки треба дуже акуратно, гострим ножем. Я б порекомендувала перевернути його для нарізки днищем вгору, тому що нижня частина більш податлива, а верхню кірочку прорізати короткими колючими руху.