Соус «Вінегрет» з лимоном і травами

Соуси

Соус «Винегрет» с лимоном и травами



Я велика шанувальниця майонезу, що б про це соусі не говорили. Вже давно роблю його сама, але влітку, готуючи щодня легкі овочеві салати з французькими рецептами, я використовую інший французький соус вінегрет.

 

Якщо б ні інтерес до французької кухні, я б і не знала назва цього соусу, адже у нас під вінегретом розуміється певний салат з буряком. У французів соусів «вінегрет» багато. Базовий завжди готується з оливкової олії, бальзамічного оцту, солі і перцю.

 

Варіанти допускають заміну бальзамічного оцту на лимонний, апельсиновий або ягідний сік. Замість оливкової олії може бути використано будь-горіхове: арахісове, волоського горіха, кедрове, мигдальне, а ось соняшникової я у французьких рецептах не зустрічала жодного разу.

 

У «вінегрет» для створення смаку додають діжонську гірчицю, часник, ароматичні травички. Зазвичай цей соус роблять безпосередньо під час приготування салату, адже на це потрібно не більше двох хвилин, але мені попався рецепт соусу з лимоном і ароматичними травами, яким потрібно трохи постояти, щоб смак став більш яскравим.

 

Я його приготувала, соус виявився надзвичайно смачним, а зберігати його можна до одного тижня в холодильнику.

 

Інгредієнти: 250 мл оливкової олії 60 мл води, 1 лимон, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. чебрецю, 0,5 ч. л. розмарину, ? ч. л. чорного перцю, 2 зубчики часнику.



Соус «Винегрет» с лимоном и травами 

Вичавлюємо свіжий лимонний сік.



Соус «Винегрет» с лимоном и травами 

Розводимо лимонний сік водою і змішуємо з сіллю і перцем.



Соус «Винегрет» с лимоном и травами 

Листочки розмарину і чебрецю знімаємо з гілочок і дрібно нарізаємо. В залежності від бажаного аромату можна брати ? чайної ложки кожного виду зелені до повної чайної ложки.



Соус «Винегрет» с лимоном и травами 

Додаємо подрібнені трави в розчин лимонного соку. Я додала по половинці. Якщо свіжих рослин у вас немає, можна взяти по чверті чайної ложки сухого розмарину і чебрецю.



Соус «Винегрет» с лимоном и травами 

Видавлюємо часник.



Соус «Винегрет» с лимоном и травами 

Залишилося додати оливкову олію. Тепер все разом збиваємо, поки суміш не перетвориться в однорідну емульсію.



Соус «Винегрет» с лимоном и травами





Зберігати можна в холодильнику у звичайній банці під кришкою. Перед вживанням банку потрібно потрясти, щоб всі компоненти знову змішалися. Овочеві салати з цим соусом дуже ароматні і смачні.



Соус «Винегрет» с лимоном и травами

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  

Напишіть слово "смакота" без кавичок