Адигейський сир в домашніх умовах

Другі страви

адыгейский сыр

Позавчора купила в молочку шматочок сиру і була просто в жаху від його якості. Навіть той виробник, якому я довіряла, зробив один з моїх улюблених продуктів (сир) таким, що їсти я його не захотіла. З нього тепер буде піца або жульєн, але що ж подати на сніданок до чаю?



Мене неодноразово виручали книги та Інтернет в питаннях кулінарії. В цей раз я знову запаслася кількома годинами вільного часу і знайшла не один десяток цікавих рецепт приготування сиру в домашніх умовах.



Тепер у мене нове хобі - я стану сыроделом в колі своєї родини. Думаю, що собівартість не буде вище тієї ціни, яку я платила за готовий сир, а от якість буде вищою - я в цьому абсолютно впевнена.



Якщо ви вирішите приготувати адигейський сир в домашніх умовах, вам знадобляться такі продукти:

2 л молока

3 склянки будь-якого кисломолочного продукту (кефір, кисляк, сироватка)



Молоко можна брати пастеризоване, але мені доступніше і смачніше домашнє молоко. Якщо вже ви вирішили робити домашній сир, то краще всього використовувати для його приготування домашні продукти. Забігаючи наперед, скажу, що не завжди можна готувати сир з домашнього молока, але в цей раз можна і навіть потрібно це зробити.

 

Молоко ставимо кип'ятитися.



Доводимо його до кипіння і додаємо в нього кефір (сироватку або кисле молоко). Ці продукти також краще брати домашні.

адыгейский сыр

Після декількох помешиваний почнуть відділятися сирні пластівці. У цей момент вимикаємо вогонь.

адыгейский сыр

Через кілька хвилин пластівці, які спочатку плавали на поверхні, потонуть, а сироватка стане прозорою і злегка зеленуватого. Це ознака того, що масу можна переливати в друшляк, сито або спеціальну форму для виготовлення сиру.

адыгейский сыр

Спеціальна форма для сиру - це сито з пластику, до якого додається поршень-обважнювач. В нього можна додавати воду і поршень стане обважнювачем, чи зверху нього ставити ємність з водою для отримання більш сухого сиру.

адыгейский сыр

Через 10 хвилин сир у формі перевертаємо і залишаємо на 10-12 годин відстоюватися. За цей час вся зайва сироватка стече.

адыгейский сыр

Готовий сир потрібно трохи присолити і/або замочити в сольовому розчині сироватки з сіллю.



Щоб приготувати соляний розчин, потрібно на 1 л сироватки додати 3 ст. л. солі. Деякі сировари сироватку попередньо фільтрують, кип'ятять і охолоджують (так роблять, коли будуть довго зберігати сир).

 

Замочуємо сир на 2-5 днів. Все залежить від того, який солоності потрібен сир.

адыгейский сыр

Адигейський сир готовий до вживання, але він буде ще смачніше, якщо витримати сир в холодильнику 2-3 дні. Смак продукту збагатитися, стане яскравішим і ароматні.

 

Кількість молока 1 л 2 л 3 л

Кількість кисломолочки 1,5 скл. 3 скл. 4,5 скл.

Вихід адигейського сиру 175 г, 350 г 525 г



адыгейский сыр

Приємного апетиту!

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  

Напишіть слово "смаколики" без кавичок