Яловичина в горщику (з картоплею і чорносливом)

Страви з м'яса

 яловичина в горщику (з картоплею і чорносливом)


Яловичина в горщику - інгредієнти


На 2 порції:


  • яловичина - 300 г

  • цибуля - 3 шт

  • лавровий лист - 2 листочка

  • перець чорний горошком - 8 Горош

  • картопля - 8 картоплин (середніх)

  • чорнослив - 100 г

  • гриби печериці - 4-6 шт (чималеньких)

  • сметана - 1 ст ложка

  • масло рослинне для смаження

  • сіль

  • перець духмяний мелений

  • кмин (або кумін)

  • М'ясо запечене в духовці в глиняному горщику - дуже популярне і дуже смачна страва. І хоча рецепт цей не затейлів, але обійти його стороною я не могла. Адже в цьому блюді як в борщі - маса нюансів. І у кожного кухаря він свій.


    Мені сподобався цей рецепт яловичини тим, що м'ясо в ньому м'яке, а картопля не разваленнная. Плюс ще гриби в сметані додають неймовірний аромат і смак.


    Ще думаю, що в горщику треба запікати саме яловичину. Свинина дасть сильну жирність і переб'є смак грибів.


    Отже яловичину моєму, очищаємо від плеври і режим на невеликі шматочки.


    говядіну режим на невеликі кусочкі

    яловичину режим на невеликі шматочки


    І обсмажуємо на сильному вогні до утворення рум'яної скоринки. Сковорідка повинна бути дуже гарячою, щоб м'ясо прихватами, але не пожежа. Ця скоринка не дасть вийти соку з яловичини при тривалому гасінні.


    говядіну обсмажуємо на сильному огне

    яловичину обсмажуємо на сильному вогні


    Тепер півкільцями нарізаємо цибулю. ? цибулини на 1 горщик.


    лук ріжемо полукольцамі

    цибулю ріжемо півкільцями


    І укладаємо півкільця цибулі на дно горщика.



    цибулю укладаємо на дно горщика


    На цибулю кладемо підсмажене м'ясо.


    на цибулю кладемо мясо

    на цибулю кладемо м'ясо


    Зверху шматочків яловичини 1 лавровий листочок ....


     лавровий лісточек

    лавровий листочок


    .... і 4 горошини чорного запашного перцю.



     4 горошини чорного перца

    4 горошини чорного перцю


    Картоплю чистимо і режим шматочками розміром з 1/8 середньої картоплі.


    картошку чистимо і режем

    картоплю чистимо і ріжемо


    Картоплю обсмажуємо на сильному вогні до утворення легкої засмаги. Я це зробила на тій же сковороді, що і м'ясо.


    До картоплі додаємо чорнослив (без кісточок) і перемішуємо.


    картошку обсмажуємо і змішуємо з чернослівом

    картоплю обсмажуємо і змішуємо з чорносливом


    Картоплю з чорносливом укладаємо верхнім шаром на яловичину в горщик.


    І додаємо 2 столові ложки води.


    картошку з чорносливом додаємо в горшочек

    картоплю з чорносливом додаємо в горщик


    Закриваємо горщик фольгою для запікання і потім зверху кришку. Фольга буде дуже добре тримати температуру. Плюс ще кришки на глиняних горщиках з різною щільністю прилягання.


    У цьому стані відправляємо яловичину (з картоплею і чорносливом) - у духовку. Нудитися вона там буде 1,5 години при температурі 150 градусів.


    СТАВИТИ ТРЕБА в холодну духовку


    накриваем фольгой, кришкою і ставимо в духовку

    накриваємо фольгою, кришкою і ставимо в духовку


    В цей час готуємо грибну заливку. Печериці чистимо і нарізаємо великими шматочками.


    режім гриби для залівкі

    режим гриби для заливки


    Цибуля (1,5 головки) нарізаємо дрібно або в усякому разі не крупно.


    режім лук для залівкі

    режим лук для заливки


    Гриби з цибулею обсмажуємо на олії до напівготовності. Спочатку треба обсмажити цибулю до золотистої скоринки, а потім додати до нього гриби.


    гріби з цибулею жарім

    гриби з цибулею смажимо


    До смажених грибів додаємо сметану.


    добавляем сметану

    додаємо сметану


    Солимо грибну заливку.


    солім грибну залівку

    солимо грибну заливку


    Трохи меленого перцю чорного.


    немного меленого перца

    трохи меленого перцю


    І я додала до сметано-грибний заливці трохи кумина. Ось заливка для яловичини і готова. Коли пройде 1,5 години, яловичину в горщику виймаємо, викладаємо на верх сметано-грибну заливку і відправляємо ще на? години в духовку (при тій же температурі).


     кумін (ілі тмін)

    кумін (або кмин)


    Коли пройшло в цілому 2 години, дістаємо нашу смакоту.


    Ця страва вважається порційних і подається до столу саме в горщику: 1 людина - 1 горщик. Але я висипала його, щоб спокусити вас якщо не запахом, то хоча б виглядом.


    говядіна з горщика з картоплею та чернослівом

    яловичина з горщика з картоплею і чорносливом


    Приємного апетиту від сайту «Найсмачніше дому».


    А у вас є свій рецепт яловичини в горщику?


     яловичина в горщику (з картоплею і чорносливом)

    яловичина в горщику (з картоплею і чорносливом)


    Рекомендуємо кулінарні рецепти:
    Додати коментар
    Ваше ім'я:  

    Напишіть слово "смакота" без кавичок