Цимес (з фрикадельками)

Страви з м'яса

цімес з фрікаделькамі

цимес з фрикадельками


Інгредієнти для цимес


  • морква - 3 шт (великі)

  • цибуля - 2-3 шт

  • ананаси консервовані - 300 г

  • чорнослив - 150 г

  • мед - 1 ст ложка

  • сіль

  • чорний перець

  • яловичий фарш - 300 г

  • яйце - 1 шт

  • панірувальні сухарі - 1 ст ложка

  • рослинне масло для смаження

  • Цимес - це саме що ні на є єврейське блюдо. Це солодке овочеве рагу. І один з варіантів цимесу - солодке овочеве рагу з м'ясом. Ця страва настільки популярне, що слово «цимес» стало прозивним і позначає «краще не буває». Хоча, що б я сказала про нього: м'ясо в солодких овочах на любителя. Але мабуть це як жаби у Франції, сало на Україні, щі в Росії і оленячі мізки свежевирезанние у чукчів. Якщо простіше - це смак з дитинства. Але треба все спробувати, все дізнатися, все навчитися готує.


    Рецептів цимесу дуже багато, але ні один не обходитися без моркви. Це головний інгредієнт. Морква ми режим кубиками.


    морковь режим кубікамі

    морква режим кубиками


    Цибулю нарізаємо досить дрібно, але без фанатизму і трохи обсмажуємо. У класиці треба обсмажити на вершковому маслі, але сучасні кухарі перейшли на універсально і корисне оливкове масло.


    обжаріваем цибулю до золотистого цвета

    обсмажуємо цибулю до золотистого кольору


    Коли цибуля підзолотившись додаємо нарізану моркву і продовжуємо смажити. Морква повинна стати блискучою і «пухкенькою» (почати розм'якшуватися).


    добавляем морква до луку

    додаємо моркву до цибулі


    Тепер додаємо чорнослив (без кісточок). Я купувала не великий, щоб він краще розподілився по всьому об'єму цимесу.


     чернослів

    чорнослив


    Висипаємо ананаси консервовані разом з рідиною, яка була в банку.


    Бачите скільки у нас вже солодощів: морква сама по собі солодкий коренеплід, ананаси звичайно солодкі, та й чорнослив солоним не назвеш. Але це ще не все. Попереду буде мед.


    висипаем ананаси з соком

    висипаємо ананаси з соком


    А поки завантажені в цимес овочі, доливаю гарячою водою до повного їх покриття (рідина повинна бути в ровень з овочами). І чекаємо поки він закипить.


    еслі потрібно підливаємо води

    якщо потрібно підливаємо води


    Коли він закипів, додаємо: мед. Відносно меду хочу сказати, що якщо поєднання солодкого і м'яса для вас дивно, - пропустіть цю позицію. Солодощі буде достатньо для вас і без меду. Але якщо хочете приготувати оригінальний рецепт - без меду нікуди.



    после закипання кладемо мед

    після закипання кладемо мед


    Солимо.


    солім цімес

    солимо


    Перчимо. Все тепер перемішуємо, робимо маленький вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо приблизно хвилин 30. Як каже Роман Гершуні: «овочі повинні подружитися».


    перчім і залишаємо цимес тушіться

    перчимо й залишаємо гаситися


    В цей час готуємо фрикадельки. Беремо яловичий фарш і додаємо в нього 1 яйце і сіль. Фрикадельки найпростіші, так як основний смак дають овочі.


    говяжій фарш сіль 1 яйцо

    яловичий фарш сіль 1 яйце


    Нам треба, щоб фрикадельки добре тримали форму. Для цього ми зміцнимо їх додавши панірувальні сухарі. Додавати треба небагато. Мені 1 столової ложки вистачило цілком.


    укрепляем фрикадельки панірувальними сухарямі

    зміцнюємо фрикадельки панірувальними сухарями


    Ліпимо фрикадельки. Робимо їх маленькими.


    лепім маленькі фрікаделькі

    ліпимо маленькі фрикадельки


    Через пів години, коли морква стала м'який і овочі подружилися, укладаємо фрикадельки. Їх треба як-би втопити в Цимесі.


    укладиваем фрікаделькі

    укладаємо фрикадельки


    Але у мене сік і вода подіспарілісь, тому довелося додати трохи гарячої води. І накривши кришкою тушкуємо фрикадельки в Цимесі ще хвилин 20.


    добавляем гарячої води в цімес

    додаємо гарячої води


    Через 20 хвилин все готово: фрикадельки повністю стушкувати. І ми можемо розкладати гарячий цимес в тарілки.


    готовий цімес

    готовий цимес


    Мені сподобався, дуже. Але я дуже люблю солодкий кава з оселедцевим маслом (під назвою форшмак), овочевий салат з яблуками тощо.


    Пробуйте і дізнавайтеся нове з сайтом «Найсмачніше дому». А якщо у вас є своє фірмове незвичайне блюдо - пишіть. Ми розповімо про Вас і про Нього на весь російськомовний світ.


    цімес з фрікаделькамі


    Рекомендуємо кулінарні рецепти:
    Додати коментар
    Ваше ім'я:  

    Напишіть слово "кухня" без кавичок