Бруснично-яблучне варення

Консервація

Ми всією сім'єю дуже любимо подорожувати. Ось і цього літа ми не змогли всидіти вдома і вирушили в поїздку на машині на озеро Селігер.

 

Прибувши на місце, першим ділом ми, звичайно ж, пішли в ліс. Адже природа цього краю надзвичайно красива і дуже відрізняється від нашого рідного Підмосков'я, хоча знаходиться Селігер всього в 300 км на північний захід від Москви.

 

Бруснично-яблучне варення



Місця там хоч і туристичні, але якщо проїхати трохи далі по розбитій дорозі і звернути в ліс, можна зустріти справді незайману природу.

 

Чесно, такої краси я не бачила ніколи: високі, стрункі корабельні сосни практично без підліска, замість трави - килим мохів, а на ньому... ціле брусничне море!

 

Збирали ми в той день брусницю у все, що тільки можна і не можна: в кишені, кепки, довелося навіть зняти куртку і зав'яжіть її вузлом, щоб покласти туди стиглі червоні ягоди.

 Бруснично-яблучне варення

Повернувшись з «брусничного промислу», тут же постало питання: а що тепер з нею робити? Порадившись, було вирішено варити брусничне варення. Однак, почитавши відгуки та рецепти в Інтернеті, я з'ясувала, що чисто з брусниці варення виходить досить рідке. А для густоти необхідно додавати або пектин, або продукти, які його містять.

 

Пектину в чистому вигляді у мене не було, зате були яблука, які прекрасно поєднуються з лісовою ягодою і надають варенню необхідну густоту.

 

Отже, необхідні для варення інгредієнти:

 

800 г ягід брусниці

200 р яблук

200 мл води

1 кг цукрового піску

 

Хід роботи

 

Брусницю перебираємо від дрібних гілочок, листочків і зіпсованих ягід. Промиваємо в друшляку під холодною водою.

 Бруснично-яблучне варення

Замочуємо у воді на півгодини. Робиться це для того, щоб з ягід пішла зайва гіркота.

 Бруснично-яблучне варення

Яблука можна брати будь - та кислі і солодкі. У мене був кисло-солодкий сорт.

 Бруснично-яблучне варення

Нарізаємо яблука дуже дрібно (але не в «кашу»), щоб за розміром шматочки були порівнянні з ягідками брусниці. У цьому випадку в готовому варення яблука не будуть відчуватися (чого ми й домагаємося, адже яблука ми додаємо лише для того, щоб зробити варення більш густим).

 Бруснично-яблучне варення

У ємність (краще, щоб це був таз) наливаємо воду і ставимо його на плиту.

 Бруснично-яблучне варення

Коли вода закипить, додаємо цукор.

 Бруснично-яблучне варення

Постійно помішуючи сироп, доводимо його до однорідного стану, щоб цукор повністю розчинився.

 Бруснично-яблучне варення

Висипаємо в сироп брусницю. Варимо пару хвилин.

 Бруснично-яблучне варення

Потім додаємо яблука.

 Бруснично-яблучне варення

Перемішуємо все ложкою.

 Бруснично-яблучне варення

Варимо на невеликому вогні приблизно 15 хвилин.

 Бруснично-яблучне варення

Потім варення переливаємо в стерилізовані банки і закатуємо кришками. А взимку насолоджуємося річним смаком брусничного блаженства!

Бруснично-яблучне варення

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  

Напишіть слово "шашлик" без кавичок