Неймовірно, але факт. Зваріть будь-який м'ясний бульйон, додайте в нього трохи капусти, свіжої або квашеної, зваріть капусту і готові щі. Це блюдо має всі права називатися щами. Без картоплі й іншого.
Інгредієнти:
Кількість порцій:
4 Курка 400 грам
|
Капуста білоголова 250 грам
|
Морква 1 штука
|
Цибуля ріпчаста 1 головка
|
Картопля 4 штуки
|
Груздь 150 грам
|
Томатна паста 1 їдальня ложка
|
Сіль Чайні ложки
|
Приправа (овочева) 1 чайна ложка
|
Покрокова інструкція:
1
Голосом Євстигнєєва: «Не пора, друзі мої, нам замахнутися на Вільяма, розумієте, нашого Похльобкіна?». У відповідь прозвучало: «І замахнемося!» Ну що ж? Поїхали! Сам великий Похльобкін нараховував 24 види щів і «всього лише» 22 види борщу. Його кулінарне бачення навколишнього світу через історію харчування народів не померкне у віках. Наявність одного виду грибів у щах метр вважав каноном. Повернемося на землю. Візьмемо курячий остов, який залишився після видалення кінцівок і білого м'яса, безповоротно з'їдених більш благородних стравах. Наллємо 1.5 літра води в каструлю і поставимо варити звичайний курячий бульйон. Можна додати коріння, сіль і звичайні бульйонні прянощі.
2
Курка, а тим більше, курча варяться дуже швидко, півгодини і готово. М'ясо можна вийняти з каструлі. Ріжемо чверть невеликого качана капусти і завантажуємо в бульйон. Ставимо на малий вогонь і варимо наші щі.
3
Промиваємо моркву і цибулю чистимо ці овочі. Ми не будемо нічого обсмажувати. Все буде отварено в загальному казані.
4
Промиваємо солоні грузді і часник, з якими вони солились.
5
Нарізаємо всі компоненти. Моркву і цибулю йдуть в каструлю в першу чергу. А ось солоні грузді запускаються за 5-7 хвилин до закінчення варіння супу.
6
Після визначення цибулі з морквою, не поспішаючи чистимо кілька картоплин, ріжемо на невеликі шматочки і кладемо в каструлю слідом за овочами. Продовжуємо варити борщ. Пробуємо на сіль, при необхідності можна додати, але краще не поспішати, солоні грузді привнесуть деяку кількість солі в грибні щі. Можна додати парочку протертих помідорів або столову ложку томатної пасти. Якщо є перевагу до кислим щам, можна додати дві столові ложки кетчупу-лечо. Там оцту досить на піввідра кислих щів. За 5 хвилин до закінчення варіння, закладаємо в щі солоні грузді. Після закипання знімаємо щі з вогню. Зрозуміло, лавровий лист і овочеві приправи - на любителя.
7
Борщ з квашеними груздями готові. Далі наш шановний Ст. Похльобкін рекомендує наступні дії: «Що стосується забелки, то хороші щі не можуть ніяк обійтися без неї. Роль забелки зазвичай виконує сметана, є одночасно подкислителем. Іноді сметану замінюють кисляком або просто молоком». У нашому випадку В якості забелки виступив «Сметанез». Саме такий гібрид сметани і майонезу мені випадково попався в магазині... Зелень, чорний хліб, гірчиця, м'ясне асорті... Все це підходить до грибних щам.