Борщ

Перші страви, Супи

Борщ. Рецепт з фото



Борщ за рецептом моєї бабусі

Борщ - це пісня, автор слів і музики котрой - Ви

Історична довідка:

«Різні варіанти борщів найчастіше носять назву місцевості, в якій вони з'явилися:
борщ київський, полтавський, львівський, волинський, чернігівський, галицький і ін В чому ж полягає різниця між ними? По-перше, в характері бульйону: кістковий,
м'ясної, м'ясо-кісткового, з різних сортів і поєднань м'яса (яловичина, свинина, домашня птиця); по-друге, в способі теплової обробки буряка (тушкована,
печена, полусваренную). Крім того, набір овочів для борщу може бути різним, але неодмінна складова частина борщу - буряк. Обов'язковими інгредієнтами в борщі, крім
буряка, є капуста, морква, картопля, петрушка, цибуля, помідори. Борщ може бути виготовлений також на гусячому або курячому бульйоні (полтавський і одеський).
Особливістю підготовки овочевої частини борщу є попередня роздільна обробка овочів. Буряк, наприклад, гасять завжди окремо від інших овочів. Попередньо її збризкують оцтом (або додають лимонної кислоти, лимонного соку), що необхідно для збереження червоного кольору, кладуть у
розігрітий жир (сало, масло) і тушкують до готовності. Іноді буряк печуть або варять до напівготовності в шкірці і тільки потім очищають, ріжуть і опускають в бульйон».




Це в теорії. Відповідно, на практиці, у результаті, - скільки господинь, стільки й видів страви під назвою "Борщ" (назвати його супом, язик не повертається)
Навіть якщо господині готують його по "класичному" для даної місцевості рецептом.


Свій борщ я не знаю до якого з варіантів віднести, власне, це й ні до чого.
(Ясно тільки, що це не "борщ український" - у ньому сала немає, і слава Богу)

Борщ мене вчила готувати моя бабуся, який з "класичних" варіантів вона мені показувала запитати вже не у кого, на жаль.


Для рецепта борщу нам знадобляться :


- Курячий бульйон 2 літра


- Капуста свіжа 400 грам


- 3-4 середніх картоплі


- 2-е середні моркви


- 2-е середні буряка


- 1-а середня цибулина


- 1/2 лимона


- 2-е десертні ложки томатної пасти


- 2 1/2 чайної ложки солі


- 1 десертна ложка цукру


- Пучок зелені (петрушка, кріп)


- 5-ть часточок часнику


- Масло оливкове для смаження





Рецепт приготування борщу :


Куріний бульйон для борща. покрокове фото етапу приготування борща


Курячий бульйон для борщу я варю з курячої грудки близько години, проціджую. НЕ солю


інгредіенти для борщу вже подготовлени. покрокове фото етапу приготування борща


Наші інгредієнти для борщу вже підготовлені.


Пріступаем до гасіння свекли. покрокове фото етапу приготування борща


Приступаємо до гасіння буряків, я це роблю в мультиварки. Коли її у мене не було, обходилася
сковородою або каструлькою, що значно хлопотнее.

Буряк натерти на крупній тертці. Масло налити в чашу мультиварки, додати буряк, томатну пасту, цукор, видавити лимон, все перемішати.

Встановити режим гасіння, час приготування 30 хв, закрити кришку і не відкривати до сигналу. Буряк треба тушкувати до готовності


Картофель нарізати кубиками або соломкой. покрокове фото етапу приготування борща


Картоплю нарізати кубиками або соломкою, хто як любить.


Морковь натерти на крупній терке. покрокове фото етапу приготування борща


Моркву натерти на крупній тертці, цибулю нарізати кубиками, видавити часник.


Капусту тонко нашінковать. покрокове фото етапу приготування борща


Капусту тонко нашаткувати.


В киплячий бульйон покласти картофель. покрокове фото етапу приготування борща


У киплячий бульйон покласти картоплю, через 10 хвилин покласти капусту.


Свекла в мультиварки готова. покрокове фото етапу приготування борща


Буряк в мультиварки готова.


Пассеруем лук, морковь, чеснок. покрокове фото етапу приготування борща


Пасеруємо цибулю, моркву, часник. Я це теж роблю в мультиварки на режимі жарка 15 хвилин, попередньо налив масло.


Овощі готови. покрокове фото етапу приготування борща


Овочі готові.


борщ не повинен сильно кіпеть. покрокове фото етапу приготування борща


Капуста повинна трохи хрустіти, тоді додаємо буряк, морква, сіль, лавровий лист. Наш борщ не повинен сильно кипіти, він повинен злегка булькати.


Борщу не вариться, а нудиться, і чим він довше нудиться - тим смачніше виходить.


Борщ. додаємо в борщ зелень


За 10 хвилин до готовності додаємо в борщ зелень, у мене була сушена. Пробуємо на сіль, якщо треба досолюємо.

Борщ готовий, практично.

Даємо борщу настоятися хвилин 30 і можна подавати. Зі сметаною, природно.


Борщ. подаємо борщ зі сметаной


Приємного апетиту


Для довідки, кілька разів готувала традиційний "Український борщ"

і пробувала також і інші "класичні" рецепти борщів.

Не прижилися.

Або напружує склад (наприклад, бульйон на кістках і субпродуктах), або приготування зайво "хитромудре", а головне - смак

Заради смаку можна було б і покорячіться, однак, як на духу скажу - мій борщ найсмачніший

Не вірите? - Перевірте

Для цього і наводжу рецепт борщу з детальними фотографіями. Пробуйте.

Вже дуже багато в цьому переконалися. Хоча, смак - справа тонка, зрозуміло.

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  

Напишіть слово "смакота" без кавичок