Ламаджо

Обід, Другі страви, Страви з м'яса

Ліричний відступ


Все своє дитинство я прожив в Єревані, на вулиці, яка зараз називається вулиця Степаняна. Пам'ятаю як з пацанами ми бігали далеко від дому в одну кафешку, де продавали жахливо смачні коржики з м'ясною начинкою. Їх виносили на тарілці. Коржики ці лежали на ній високої стопкою попарно складені начинкою один до одного. Вони були досить гострі і ми завжди брали до них глечик тана.


Я пам'ятав усе, крім того як вони називалися. І ось одного разу я сів за комп'ютер з твердим наміром знайти перше назва, по-друге рецепт цих коржів з мого дитинства. Набрав у google «вірменська кухня» і в пошуку по картинках довго переглядав все підряд зображення вірменських страв поки не знайшов їх.


Ці коржі з м'ясною начинкою називалися ламаджо .



Хоча мені здається, що в Єревані ми їх називали якось по-іншому. З тих пір я час від часу роблю вдома ламаджо. Весь час експериментую, так як ніяк не можу зловити той смак, який мені запам'ятався з дитинства.


Інгредієнти для ламаджо


Сьогоднішній рецепт ламаджо включає в себе наступні продукти.


Для тіста:



  • 2 склянки кефіру (мацун, який ми замінили кефіром, нам взяти просто ніде)

  • близько 500 грам борошна

  • сіль


Для начинки:



  • 500 грам м'якоті баранини

  • 2 цибулини

  • кілька часточок часнику, можна цілу головку

  • 3-4 столові ложки томатної пасти

  • свіжа зелень

  • сіль, перець червоний і чорний


Готуємо тісто для ламаджо


В чашку для замішування тіста виливаємо кефір. Висипаємо в кефір борошно. Додаємо чайну ложку солі. Я ще додаю пару столових ложок оливкової олії, але це не обов'язково, в рецепті його нету.



Перемішуємо все прямо в чашці. При необхідності додаємо борошно. Тісто має перестати бути липким, щоб його можна було вимішувати.



Наше завдання - отримати круте тісто, як на пельмені. Посипаємо стіл борошном і вимішуємо тісто до потрібної кондиції.



Готове тісто кладемо в поліетиленовий пакет і прибираємо в холодильник.


Готуємо начинку для ламаджо


М'якоть баранини пропустіть 2 рази через м'ясорубку. Я сьогодні вирішив дрібно-дрібно порубати м'ясо ножем. Це було помилкою. Для ламаджо рубане м'ясо погано підходить, не робіть так.


У блендері подрібніть цибулю, часник і свіжу зелень. Додайте все у фарш. Зелень піде будь-яка: кінза, петрушка, кріп.


Додайте у фарш 4 столові ложки томатної пасти. Можна замість пасти подрібнити кілька помідорок. Посоліть і гарненько поперчіть. Ламаджо повинні бути гострими.



Я сьогодні не додавав болгарський перець. Взагалі я так зрозумів, що ламаджо - це як піца, можна сміливо експериментувати з інгредієнтами все одно виходить смачно.


Ретельно перемішуємо фарш. Фарш має бути рідким, так як нам його треба буде буквально намазувати на коржі. Якщо фарш недостатньо рідкий, я додаю в нього води і перемішую.



Отже, начинка готова, можна приступати до приготування.


Як приготувати ламаджо


Відрізуємо від тіста шматочки і скачуємо їх у кульки, розміром з кульку для настільного тенісу.



Кульки треба приплюснути, змастити борошном і розкачати в тонку як лаваш коржик.


Готові коржі викладаємо на деко. У мене якраз входить чотири коржі.



За коржикам тонким шаром розмазуємо фарш, пам'ятайте я говорив, що фарш повинен бути рідким. Не треба класти фарш товстим шаром, інакше сік з фаршу потече на деко і підгорить.



Ставимо деко в розігріту до 220 градусів духовку і запікаємо протягом 7-8 хвилин, потім дістаємо з духовки.



У готових ламаджо повинні злегка підрум'янитися краю.


Зазвичай я користуюся двома деками. Поки один смажиться в духовці, на другому розкочують нові коржі і намазую фаршем. Вісім хвилин якраз вистачає, але без помічників, звичайно, важкувато.


Готові ламаджо викладаємо на тарілку. Спочатку кладемо одну корж м'ясом вгору, потім перевертаємо на неї другу корж м'ясом вниз. І так далі ...



Коли закінчиться тісто і м'ясо, у вас буде акуратна стопочка смачно пахнуть ламаджо.



Готові ламаджо - хрусткі по краях і м'які посередині. Запивати ламаджо рекомендується вірменським напоєм «тан», це розбавлений мінеральною водою мацун (вірменський натуральний йогурт з кип'яченого молока).


Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  

Напишіть слово "смаколики" без кавичок