Паска

Випічка

Алілуя Я все ж перемогла, і в цю ВЕЛИКДЕНЬ всіх порадувала великодніх пасок, який спекла сама. Якщо чесно не зовсім сама, у мене були помічники, улюблені дітки. Участь брали все.


З величезним задоволенням ділимося рецептом паски.


Куліч пасхальний


Для приготування паски потрібно:



  • дріжджі 30 гр

  • молоко 50 мл

  • масло вершкове 200 гр

  • йогурт 500 мл

  • яйця 5 штук

  • сіль

  • цукор 100-150 гр

  • родзинки (або цукати) 100 гр

  • борошно 4-5 склянок

  • Крем: 2 ячних білка 1 ст. цукру


Як приготувати паску:


Прочитала дуже багато порад як готувати дріжджове тісто, так як не вмію його робити. Я вже як то скаржилася. Але бажання навчитися ставити тісто мене не покидало. І перед пасхальним неділею ми з дітлахами вибравши рецепт пішли вчитися.


Багато, дуже багато інформації про дріжджі в інтернеті. І думка, які дріжджі краще сухі або живі, розділилися.


Я вважаю, що дуже добре, коли дріжджі живі і хорошої якості. Але такі треба пошукати, добре якщо пощастить. Ми взяли сухі французькі і залишилися задоволені.


30 гр сухих дріжджів розводимо в молоці. Молоко повинно бути тепле, але не в якому разі не гаряче. І додамо ложку цукру, підгодувати наші дріжджі хай швидше почнуть свою роботу.


13


Розтопити вершкове масло, додати цукор і ретельно перемішати. Цю процедуру я довірила малому. Синуля з величезним задоволенням бере участь в кулінарні подвиги, весь у тата


12


Яйця для випічки краще діставати заздалегідь, щоб вони були кімнатної температури. Це тільки на користь дріжджовому тіста. Взагалі це стосується всіх продуктів, які ми використовуємо для приготування паски: йогурт, яйця, молоко, борошно. Все має бути кімнатної температури.


Тим часом, средненькая донечка розбиває яйця і додає їх до масла з цукром. Кидаємо дрібку солі.


11


Ретельно перемішуємо, додаємо йогурт і дріжджі, які повинні почати пінитися. Якщо дріжджі не почали свою роботу, краще цього дочекатися і не поспішати.


10


Все ретельно перемішуємо. І як завжди: думи мають бути наші чисті й добрі, щоб вся чарівна енергетика передалася пасці.


Тепер справа за борошном. Звичайно багато залежить і від якості борошна. Муку я люблю алтайську «Алейкія». Обов'язково борошно просіяти, насить її киснем.


Додаємо борошно невеликими порціями. І весь час перемішуємо, тут потрібні силоньки і в справу вступає старша доча.


Кількість борошна залежить від розміру яєць, тому скільки має бути це ще те питання. Тісто має бути середнім і не рідким і не тугим ...


9


Присипаємо борошном зверху наше тісто для паски, щоб не сохло і не тріскалося. Накриваємо тканинним рушником і ставимо тісто в найтепліше місце.


Ніяких протягів, сварок, гучної музики. Нехай тісто для паски відпочиває і набирає сил. 1-2 годин має постояти.


Приготуємо родзинки, промиваємо і заливаємо на хвилинки окропом. У нас ще залишки чорносливу затесалися з родзинками, не пропадати ж добру.


Просушити родзинки або цукати і додамо до тіста. Тісто треба обминути, перешкодити, щоб вийшов вуглекислий газ. І знову накрити рушником і дати йому постояти, годинку.


7


Скажу чесно, з тістом доводиться по справжньому трудитися. Поспіх тут не потрібна, треба витримати час. Розкладаємо тісто по формах. Форми для випічки обов'язково добре змащуємо маслом, не скупіться, прямо добре змащуємо.


У форму викладаємо тісто тільки наполовину форми і зверху змащуємо рослинним маслом. Треба залишити місце для того, щоб тісто ще піднялося і не втекло). Накриваємо рушником і ще даємо 30 хвилин.


Тесту вийшло досить багато. У нас вийшло два великих паски і 5 маленьких. Один паску в формі був пріподнес в подарунок хрещеному синові Міші. Він випікав його вдома самостійно. Треба відзначити - вийшло


6


Розігріваємо духовку до 180 градусів і ставимо паски випікатися. У нас класна духовка, працює на всі 100%. Тому через годину паски маленькі були готові. А через 15 хвилин підійшов і великий паску.


14


Збиваємо два білка яйця з 1 склянкою цукру (можна трохи менше склянки) довго, довго в густу піну. Щоб крем не скочувався з віночка. Мені довелося відбиватися від дітей, маленькі злодії просто спритно крали смачний білковий крем.


Паска змащуємо білковим кремом і зверху на свіже крем кондитерську посипання. Посипання купили в магазині без праці, та ще вибір був величезний: і зірочки, і кульки - очі розбіглися. Добре, що малої схопив кругляшки і побіг. Наш вибір був зроблений без вибору).


4


Головне ми з душею змастили кремом паски і посипали кондитерської посипкою. Не забуваючи облизувати пальчики і сипати кругляшікі собі в рот. Така забава для дітей заключний етап в приготуванні паски.


2


Запах домашнього паски стоїть досі у мене перед носом. Такий вдалою видалася ВЕЛИКДЕНЬ цього року.


Паска оцінили і батьки. Буду рада, якщо вам сподобається цей рецепт


1


P.S. форму для випічки паски краще вибирати середніх розмірів. У великій формі тіста важче піднятися, його більше за масою ... так показала наша практика.


Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  

Напишіть слово "смаколики" без кавичок