Що б мені не говорили, а найсмачніший шашлик виходить з баранини. Є правда один мінус. На базарі неможливо купити нормальну баранину, все скуповують на корені шашличники.
Не біда, якщо руки ростуть з потрібного місця, шашлик можна приготувати з того що залишили нам ці шуліки. Будемо готувати баранячі реберця . Не ті шматочки, де найбільше м'яса, а ті шматочки, які залишилися після нальоту сарани, під назвою шашличники.
Для приготування смачного шашлику з баранини нам знадобляться такі продукти:
Рецепт приготування простий, як і всі рецепти на цьому кулінарному блозі.
Баранячі реберця нарізаємо шматками по два-три ребра разом. Натираємо з усіх боків сіллю і чорним меленим перцем. Перцю не шкодуємо, як кажуть перцем м'яса не зіпсуєш. Тим більше, що після термообробки його гострота практично пропадає.
Тепер натираємо моєї улюбленої сумішшю з паприки і сушеного помідора. Можна додати дрібку мелених зерен кінзи.
Реберця складаємо в глибокий посуд.
Цибулю нарізаємо кільцями і додаємо до баранячим реберцям. Туди ж додаємо дрібно нарізану свіжу зелень. Все ретельно перемішуємо.
Відставляємо в прохолодне місце трохи помаринувати, а самі йдемо розпалювати багаття. Для приготування шашлику найкраще підходить деревина фруктових дерев, але згодяться і звичайні березові дрова. У Вірменії готують на виноградній лозі, але у нас в Сибіру виноград чомусь не росте.
Дрова повинні повністю прогоріти, щоб вугілля давали не надто сильний, рівний жар.
Баранячі реберця розкладаємо по решітці з невеликими проміжками. Розрівнюємо вугілля, щоб вони лягли на дно мангала рівним шаром. Ставимо решітку з реберцями на мангал готуватися.
Основний секрет приготування баранини на вугіллі полягає в тому, щоб повільно готувати на слабкому спеці. На сильному вогні м'ясо швидко схоплюється і стає жорстким.
Розслаблюємося і не поспішаючи готуємо баранину на повільному вогні, іноді перевертаючи решітку на мангалі.
Загальний час приготування займає від 40 хвилин до години. Швидше можна. Баранячі реберця (та частина яку я купив) і так більше підходить для гасіння, ніж для смаження. Сильний жар зовсім вб'є наш шашлик. Але ми все зробили щоб його врятувати, тому тримаємо на слабкому спеку до повної готовності.
Готові реберця виймаємо з решітки на велике блюдо і подаємо на стіл. На столі обов'язково повинні бути присутніми лаваш, свіжі овочі та зелень.
Звичайно вийшов шашлик з баранячих реберець важко назвати ніжним. Незважаючи на це, смак у нього просто дивовижний. Іноді можна поїсти і не дуже м'яке м'ясо. Корисно для зубів.