Український борщ

Обід, Перші страви

DSC 4973 Український борщ


На 5ти літрову каструлю:

600-700 гр свинини,

2 невеликі буряків (або 1 велика),

5-6 невеликих картоплин (або 3 великі),

половина середнього качана капусти (приблизно 800 гр),

1 велика цибулина,

3 невеликі моркви,

1 солодкий перець,

800 гр томатного соку або консервованих помідор без шкірки в соку,

50 гр оливкової олії,

2 зубчики часнику,

сіль,

перець,

зелень (петрушка, зелена цибуля, базилік або кріп),

сметана.


Борщ - це народний український суп, який так само популярний у багатьох країнах Східної та Центральної Європи. Рецептів борщу дуже багато, і напевно, у кожної господині знайдеться свій індивідуальний і унікальний рецепт. Перепробувавши багато різновидів, я все-таки прийшла до висновку, що борщ, який навчила готувати мене мама, найсмачніший борщ у світі.

Варити його дуже просто, про принципом «закипіло-кидаємо овощь, закипіло-наступний овощь», дуже просто запам'ятати послідовність: м'ясо, буряк, картопля, капуста, зажарка.


Інгредієнти:

DSC 4934 Український борщ



1. Для цього борщу я варила звичайний бульйон зі свинини. Заливаємо свинину 4 л води, варимо 1.5 години. До цього борщу підійде будь-яке м'ясо на ваш смак, і яловичина і навіть курка. Після варіння повинне залишитися приблизно 2 літри бульйону. Бульйон НЕ солимо.


2. Потім виймаємо м'ясо, трохи охолоджуємо, дрібно нарізаємо, кладемо його назад в бульйон. Доводимо до кипіння.

DSC 4935 Український борщ



3. Чистимо і натираємо буряк на крупній тертці. Як тільки бульйон закипить, кидаємо туди буряк і зменшуємо вогонь до самого маленького.

DSC 4936 Український борщ



4. Тим часом, чистимо і ріжемо картоплю. Кубиками, брусочками, кому як більше подобається. Але не сильно дрібно, щоб картопля не встиг розваритися.

DSC 4938 Український борщ



5. Як тільки бульйон з буряком закипить - кидаємо туди картоплю.

DSC 4940 Український борщ



6. А поки ріжемо капусту. Я люблю, коли капуста нарізана дуже тонко.

DSC 4942 Український борщ



7. Як тільки бульйон з картоплею закипів - кидаємо туди капусту. Дивимося, щоб борщ не був «порожній», я люблю дуже густий борщ, як каже мама «щоб ложка стояла».

DSC 4949 Український борщ



8. Поки капуста вариться, робимо зажарку. Нарізаємо цибулю кубиками.

DSC 4943 Український борщ



9. Нагріваємо оливкова олія в сковороді. Смажимо цибулю, доти поки він злегка не підрум'яниться.

DSC 4952 Український борщ



10. Натираємо моркву на великій тертці.

DSC 4945 Український борщ



11. Тонко нарізаємо солодкий перець.

DSC 4951 Український борщ



12. Додаємо моркву і перець до цибулі, тушкуємо на середньому вогні 5 хвилин.

DSC 4954 Український борщ



13. Додаємо в зажарку томатний сік, тушкуємо ще близько 5ти хвилин. Тут можна експерементувати, додавши замість соку звичайні помідори, очищені від шкірки і збиті в блендері, або розбавити 2 ст.л. томатної пасти в 500 мл бульйону. Але мені найбільше подобаються консервовані томати без шкірки в томатному соку, їх то я і додала, попередньо збивши в блендері.

DSC 4957 Український борщ



14. Додаємо зажарку в борщ, добре і акуратно перемішуємо, солимо і перчимо за смаком. Даємо борщу покипіти на слабкому вогні хвилин 10. Вимикаємо, видавлюємо туди часник, перемішуємо і закриваємо кришкою, даємо йому настоятися 20-30 хвилин.

DSC 4959 Український борщ



15. Все Борщ вийшов дуже наваристий і густий. А так як це блюдо другого дня, то наступного дня він повинен бути ще смачніше і ще наваристий. При подачі на стіл додаємо 1 ст.л. сметани, посипаємо улюбленою зеленню.

DSC 4975 Український борщ





Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  

Напишіть слово "кухня" без кавичок