Натуральний рецепт холодцю з яловичини, желатин додавати не потрібно, так як завдяки яловичині бульйон відмінно застигне. При подачі приправити гірчицею або хріном.
Візьміть свіже м'ясо. Для холодцю потрібно м'ясо з кістками, в цьому рецепті використовується голяшка...
...і реберця.
М'ясо покладіть в каструлю і залийте трьома літрами холодної води. Каструлю треба відповідати так, щоб м'ясо було покрито водою.
На великому вогні доведіть м'ясо до кипіння, потім зменшіть вогонь до самого маленького, щоб бульйон майже не булькав. Дуже ретельно знімайте піну до тих пір, поки вона не перестане утворюватися. Варіть м'ясо без кришки протягом 6 годин.
Поки м'ясо вариться, очистіть цибулю і моркву.
За годину до закінчення варіння покладіть в бульйон моркву, цибулю, перець і лавровий лист. Посоліть.
По закінченні вийміть з бульйону овочі і спеції. Морква відкладіть для прикраси, решту більше не знадобиться.
М'ясо перекладіть на блюдо і відокремте від кісток.
У широку форму з низькими бортиками викладіть м'ясо, розділене на волокна.
Посипте подрібненим часником.
Процідіть бульйон і залийте їм м'ясо. Тут же можете прикрасити страву кружечками вареної моркви або навіть вирізати з неї фігурки.
Остудіть холодець і поставте в холодильник для застигання на 2 години або більше. Зніміть утворився жир.